BLIKOPENER
Digitaal weerbaar Nederland: een uitdaging!
BLIKOPENER
Digitaal weerbaar Nederland: een uitdaging!
LEESTIJD: 1,5 MIN
Onze levens zijn steeds meer online verbonden met slimme apparaten, zoals een smart TV, een slimme thermostaat of een (elektrische) auto. Super handig want ze maken ons leven een stuk makkelijker maar tegelijk ook kwetsbaarder. We weten gelukkig dat het regelmatig updaten van je software ervoor zorgt dat je apparaten veilig blijven. Goede voorlichting en bewustwording over hoe je digitaal weerbaar kunt zijn thuis en op het werk is dus essentieel.

Malware, virussen, phishing, ransomware, hacking en DDoS-aanvallen. Criminelen maken steeds vaker misbruik van valselijk verkregen data. In mijn ogen is deze ontwikkeling, naast COVID-19, één van de grootste risico’s in onze samenleving. Door onze volledige afhankelijkheid van gedigitaliseerde processen en systemen, hebben storingen en uitval een steeds grotere impact op vitale processen en dus op het maatschappelijk leven.
In deze tweede editie van het Platform voor CrisisManagement delen vakprofessionals en ervaringsdeskundigen hun visie op crisissen en digitale weerbaarheid. Ze delen waardevolle lessen waar we allemaal ons voordeel mee kunnen doen, zoals Diemer Kransen, directeur van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). Voor de eerste keer in Nederland kreeg een veiligheidsregio te maken met een volledig geslaagde cyberaanval. De leerervaringen dragen bij aan het verder versterken van de cyberincidentrespons en -gevolgbestrijding in alle veiligheidsregio’s. Met elkaar hebben we een grote uitdaging om Nederland digitaal weerbaar te maken.
IJle Stelstra, algemeen directeur Instituut Fysieke Veiligheid