Innovatie: ver weg en ook heel dichtbij

LEESTIJD: 2 MIN

Koppel de term innovatie aan energietransitie en de meeste mensen draaien zich om: een ver van hun bed show. Nu niet. Dat loopt zo’n vaart niet. En ze lopen de andere kant op.

En daar zijn de innovators: op het schoolplein, in de collegebanken, de jonge ondernemers, de organisaties met lef, maar ook mijn buurman. Energietransitie lijkt in de fase te zijn beland waar je als burger, organisatie, overheidspartner geen keuze meer maakt om wel of niet mee te doen, maar waar alleen de vraag is: wanneer. En waar een groot deel van de mensen zich nu nog lijkt om te draaien voor ‘De Energietransitie’, met een hoofdletter D en hoofdletter E, staat er gelukkig ook een groep op die de energietransitie heel dichtbij haalt.

Portret Ester Willemsen

Ester Willemsen, Senior programmamanager IFV

Energietransitie: ik zie het als een kloppende energiestroom die inmiddels door de hoofdslagaders maar ook de door de kleine vaten van de maatschappij stromen. En steeds meer initiatieven lijken het licht te zien: daar ligt innovatie aan ten grondslag. Durven en soms bewust forceren om anders naar de thematiek te kijken.

Energietransitie is één van de thema’s waarvan ik, vanuit mijn rol als programmamanager Innovatie, vind dat het een groot podium verdient. Actualiteit met een lading energie die de wegkijkers lijkt in te halen. Ik wil de scholieren, lector Nils Rosmuller van het IFV, maar ook mijn buurman de ruimte blijven geven om energie te laten stromen. Door ideeën te delen, door de kansen te zien en door de urgentie te voelen. Door het moment te pakken waar we maar één kant op zouden moeten kijken: vooruit! En nooit meer wegkijken. De tijd is echt aangebroken.

Binnenkort organiseert IFV weer een Innovation Friday waar ook de innovatie in de energietransitie op de agenda staat. Daarnaast heeft IFV een innovatieplatform opgezet. Dit platform is een middel om de signalerende functie van IFV beter uit te kunnen voeren. Om in te kunnen spelen op verschillende innovatieve thema’s waaronder ook de energietransitie. Hierdoor kunnen wij ook onze verbindende rol vervullen door de juiste mensen bij elkaar te brengen en acties in gezamenlijkheid uit te zetten. Via het platform wordt duidelijk zichtbaar dat het thema energietransitie een sterk opkomende innovatie is voor de samenleving en in het veiligheidsdomein.

Kijk ik nu even hoeveel stroom ik al heb opgewekt: de zon schijnt volop!

Ester Willemsen Senior programmamanager Innovatie Instituut Fysieke Veiligheid

Willemsen is sinds 2008 werkzaam bij het IFV en heeft zich in die jaren met vele interne en externe partners vanuit diverse disciplines beziggehouden met het brede dossier natuurbrandbeheersing. Vanaf september 2019 is ze senior programmamanager Innovatie bij het IFV (innovatie@ifv.nl).

deel deze pagina: