Omdat ons klimaat het meest innovatieve proces lijkt te zijn…

LEESTIJD: 2 MIN

Maandag 9 augustus 2021. Er werd lang naar uitgekeken en toen was het er: een nieuw rapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Uit het rapport blijkt dat het klimaat ongekend snel verandert en… wij, de mens, daarvan de oorzaak zijn.

Ik schrik daar eigenlijk niet meer van. ‘We’ wisten het eigenlijk wel. Termen als ‘Code Rood voor het klimaat’ en ‘het is nu of nooit’, moeten leiden tot directe actie. Wat laten we de generaties die nog komen nu precies na? Maar laten we ons vooral bezig houden met ‘Wat kunnen en willen wij als mens positief beïnvloeden?’ Kunnen we de klimaatsverandering aanvliegen als een innovatief proces? Een proces dat structureel aandacht verdient van ons allemaal?

Een synoniem voor innovatief is grensverleggend en als het klimaat ergens goed in is, dan is het verleggen van grenzen. Wat wij als mens alleen maar kunnen doen, is de Grande Dame, het klimaat, op de voet volgen en naar haar luisteren. Dan pas kunnen we de innovatieve oplossingen bieden die er voor zorgen dat natuurrampen sneller en/of beter verholpen of misschien zelfs deels voorkomen kunnen worden.

Neem bijvoorbeeld de natuurbranden die niet alleen Nederland de afgelopen jaren lijken te teisteren, maar bijvoorbeeld ook serieuze effecten hebben in Griekenland of Italië, deze natuurbranden zijn niet meer uniek. Maar de wijze waarop we ze kunnen bestrijden of liever kunnen beheersen, is dat wèl (op de website van Brandweer Nederland lees je meer over Natuurbrandbeheersing).

Portret Ester Willemsen

Ester Willemsen, Senior programmamanager IFV

Met een innovatieve oplossing zoals goed getimede dronevluchten in droge perioden boven de Veluwe, zorgen we er voor dat we een startende natuurbrand op milieuvriendelijke wijze kunnen detecteren. Hiermee kunnen we zo snel als mogelijk de meldkamer op de hoogte brengen. Zo wordt erger voorkomen. In een volgend stadium misschien zelfs met autonoom vliegende drones? (luister maar eens naar onze eerste IFV innovatie podcast waarbij één van onze natuurbrandspecialisten Arnoud Buiting precies uitlegt waar de voordelen cq. kansen liggen wanneer we praten over de risico’s bij droogte.

Deze Grande Dame, ons klimaat, behandel je met respect: jaar in, jaar uit, dag in, dag uit. De natuur is prachtig en ook de generaties na ons verdienen het om van haar te genieten. Het zou toch fantastisch zijn wanneer wij onze bescheiden bijdrage hieraan kunnen leveren door kennis en expertise vanuit de hoofden van onze eigen veiligheidsprofessionals te bundelen ook op dit uitdagende thema? Een mooi thema voor één van onze maandelijkse Innovation Friday sessies. De energietransitie, de data achter onze veiligheidsprofessional en Digital Twins gingen hier al aan vooraf.

Onze Innovation Friday springt in op de actualiteit: innovatie op barricade om kennis en ideeën met elkaar te delen. Noteer daarom alvast in de agenda: vrijdag 1 oktober van 10.00 tot 11.30 uur. Meld je aan om hieraan deel te nemen als luisteraar óf om zelf te pitchen over een innovatief initiatief waar jij of één van jouw collega’s trots op is om te delen of vraag om wrap-up filmpjes van de afgelopen themasessies via: innovatie@ifv.nl!

Ester Willemsen Senior programmamanager Innovatie Instituut Fysieke Veiligheid

Willemsen is sinds 2008 werkzaam bij het IFV en heeft zich in die jaren met vele interne en externe partners vanuit diverse disciplines beziggehouden met het brede dossier natuurbrandbeheersing. Vanaf september 2019 is ze senior programmamanager Innovatie bij het IFV (innovatie@ifv.nl).

deel deze pagina: