BLIKOPENER


We moeten klimaatcrises beter managen en de impact beperken

LEESTIJD: 1,5 MIN

De Zweedse Greta Thunberg riep ooit naar de wereld om haar heen: ‘Wake up! Waarom doen we niks?’ Geen misplaatste oproep in mijn ogen gezien de wereldwijde opwarming van onze aarde met een gigantische impact op het klimaat en onze ecosystemen.

Klimaatverandering staat hoog op ieders agenda’s maar er bestaan niet echt duidelijk afspraken over wie nu waarvoor verantwoordelijk is. We zijn allemaal nog zoekende naar onze rol in het klimaatvraagstuk: de veiligheidsregio’s, de crisispartners en wij ook als IFV. De klimaatcrisis wordt niet voor niets door sommige politieke partijen de verborgen pandemie genoemd.

We beseffen ons steeds meer dat we onze focus van crisisbeheersing naar risicobeheersing, veerkracht en adaptie moeten verleggen als het gaat om rampen, voortkomend uit klimaatveranderingen. Overstromingen en grote natuurbranden zijn ten slotte slechts ten dele te beheersen of te voorkomen en je moet dus goed voorbereid zijn op wat gaat komen. En de impact zoveel mogelijk proberen te beperken door preventieve maatregelen te nemen of breder te kijken dan alleen de hulpdiensten.

Portret IJle Stelstra

De ontwikkelingen op het gebied van (informatie) technologie helpen ons om de risico’s te beheersen en beter te duiden. Denk aan het detecteren van bosbranden met drones en het Early Warning Center van het KNMI. De weerdeskundigen van het KNMI zagen de valwind in Leersum en de overstromingen in Limburg tijdig aankomen. Maar hoe vertaal je die informatie door naar de mensen die er wat mee moeten? Daarin is nog veel winst te behalen. Meer hierover lees je verderop in deze editie. IFV, veiligheidsregio’s en crisispartners: het is onze taak om de maatschappij generatie-overstijgend veilig te laten zijn. En dus moeten wij onze rol pakken in deze klimaatcrises. Laten we met elkaar verkennen welke opgaven er liggen, waar er nog lacunes in de kennisbasis zitten en onze expertise en best practices delen zodat we klimaatcrises steeds beter kunnen managen en de impact ervan kunnen beperken.

IJle Stelstra, algemeen directeur Instituut Fysieke Veiligheid

OOK INTERESSANT VOOR U:

pagina klimaatadaptatie

Klimaatadaptatie vereist duurzame verbindingen

pagina extreem weer

Voorbereiden op extreem weer

pagina netcentrisch samenwerken

Netcentrisch samenwerken


AANMELDEN:

Wilt u nieuwe edities van het Platform voor CrisisManagement per mail ontvangen? Meldt u zich dan aan!


DELEN:

deel deze pagina: