BLIKOPENER

Cyberweerbaarheid is van ons allemaal

BLIKOPENER

Cyberweerbaarheid is van ons allemaal

LEESTIJD: 1,5 MIN

Hoe staat het met uw cyberweerbaarheid? Slaat u uw wachtwoorden op in een kluis? En weet u waaraan u een phising mail kunt herkennen? Ons werk is de afgelopen jaren niet meer kantoor- of locatie gebonden en ook privé ontvangen we steeds vaker mail en instructies van organisaties waarvan je niet altijd weet: hoe veilig is dit? Om Nederland weerbaarder te maken, moet digitale veiligheid onderdeel worden van onze dagelijkse routine. Het moet net zo vanzelfsprekend worden als het afsluiten van je voordeur of het op slot zetten van je fiets. Wat daarvoor nodig is vertellen vakspecialisten en ervaringsdeskundigen u in deze editie van het Platform voor CrisisManagement over digitale weerbaarheid.

Zelf ging ik dit keer in gesprek met Lodewijk Asscher, aanjager van het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD). Binnen het CVD bundelen verschillende bijzondere partijen hun krachten om Nederland veiliger te maken. Juist omdat iedereen en iedere digitale interactie invloed hebben op onze veiligheid, is het van belang dat dit thema onder de hele beroepsbevolking gaat leven. Daarom investeert het CVD in onderwijs en onderzoek én brengt zij de juiste bestuurders bij elkaar aan tafel.

‘Om Nederland weerbaarder te maken, moet digitale veiligheid onderdeel worden van onze dagelijkse routine. Het moet net zo vanzelfsprekend worden als het afsluiten van je voordeur of het op slot zetten van je fiets.’

Ongeacht alle maatregelen die we nemen kunnen we nooit voorkomen dat er dingen misgaan. Maar het is wel noodzakelijk om het risico zo klein mogelijk te maken en te houden. Het is daarom ook zo belangrijk dat je weet hoe je moet handelen om snel weer ‘up and running’ te zijn. Kennis delen is daarbij cruciaal: leren van elkaar zorgt ervoor dat we samen een vuist kunnen maken tegen de mogelijke dreigingen. Zo vertellen Pieter Halenbeek, CIO van de Kamer van Koophandel, en Martijn Jonk, teamleider bestuurlijke ondersteuning bij het NCSC en hoofd van het toenmalige Log4J-calamiteitenteam, over hun ervaringen met de Log4j-casus.

Wat er vooral bij mij blijft hangen na het lezen van alle artikelen in dit platform is dit: cyberweerbaarheid is iets van en voor de hele organisatie. Het vraagt om aandacht voor zowel de aspecten Techniek, Awareness, als Organisatie. Bij SURF, de ICT-coöperatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland, noemen ze dat de TAO van cybersecurity. Cyberweerbaarheid is al lang niet meer alleen iets van ICT-ers, het is van ons allemaal. En het moment is daar om hieraan ook uw aandeel te leveren!

IJle Stelstra, algemeen directeur Nederlands Instituut Publieke Veiligheid

OOK INTERESSANT VOOR U:

De hele beroepsbevolking moet meer weten over digitale weerbaarheid

Cyberweerbaarheid is geen ICT feestje

Drie dagen op zwart door suikersoftware Apache Log4J

AANMELDEN:

Wilt u nieuwe edities van het Platform voor CrisisManagement per mail ontvangen? Meldt u zich dan aan!

DELEN:

deel deze pagina: